Soorten klachten en aandoeningen
Bij Handtherapie Mulder kunt u terecht voor al uw klachten aan vingers, handen, polsen, onderarm en zelfs de elleboog. Ook voor het herstel na een operatie of nog restklachten na een operatie.
In sommige gevallen weet u van tevoren niet waar u last van heeft. Door naar uw verhaal te luisteren en specifieke testen uit te voeren kan ik u in de meeste gevallen vertellen waar u last van heeft en wat u er aan kunt doen.
Hieronder staan voorbeelden van verschillende aandoeningen waarvoor u bij Handtherapie Mulder terecht kunt, met daarbij een korte uitleg.
Amputatie
Door een trauma of ziekte kan het gebeuren dat een (deel van een) vinger, hand, pols of arm geamputeerd moet worden. Wondherstel, stompbescherming, oefeningen en fantoompijnbestrijding zijn belangrijke onderdelen van het herstel na dit letsel.
Artrose
Artrose is een vorm van reuma dat heel veel voor komt. Bij artrose is het kraakbeen in een gewricht weg en komt er bot tegen bot. Dit kan zorgen voor vergroeiingen en pijn. Iedereen krijgt op een bepaald niveau te maken met artrose. De één wat eerder of meer dan de ander. Helaas is er geen medicatie om artrose tegen te gaan. Bewegen is belangrijk, maar wel met mate. Oefeningen, spalken en bewust gebruik kunnen veel bieden bij artrose. Ook kan er gekeken worden naar eventuele hulpmiddelen en in sommige gevallen kan een operatie hulp bieden.
Bandenletsel
In het hand en pols gebied zitten heel veel verschillende banden rondom de gewrichten. Banden (ook wel ligamenten genoemd) zijn kleine verbindingen van bot naar bot die vaak zorgen voor stabiliteit. Het kan gebeuren dat een bandje oprekt, inscheurt of zelfs afscheurt. Het is hierbij belangrijk dat u de band de kans geeft om te herstellen. Steun middels en spalk samen met oefeningen kunnen hiervoor vaak helpen. In sommige gevallen is een operatie nodig.
Carpaal Tunnel Syndroom
Het carpaal tunnel syndroom (CTS) komt veel voor. Vaak geeft dit een dof en/of tintelend gevoel in een bepaald gebied van de hand. Klachten worden vaak ervaren in de nacht of bij steun op de handen. CTS kan in veel gevallen conservatief (zonder operatie) opgelost worden. Bij langdurige klachten is er een mogelijkheid om te opereren. Na de ingreep is het verstandig om specifieke oefeningen te doen om de kans op complicaties te verkleinen.
CRPS
Het complex regionaal pijn syndroom (CRPS) is de nieuwe naam voor dystrofie. Na een trauma of operatie kan het gebeuren dat het lichaam reacties geeft die niet passend zijn bij het letsel. Dit kunnen reacties zijn zoals ongewone verandering van kleur, haargroei, zwelling, zweten, nagelgroei, etc. Deze reacties gaan samen met pijn. Een vervelende bijkomstigheid, maar meestal wel iets wat overwonnen kan worden door juiste begeleiding en oefeningen.
Dupuytren
Dupuytren wordt ook wel de koetsiershand genoemd. Er ontstaan dan bindweefselverdikkingen in de handpalm en/of de binnenkant van de vinger(s). Deze verdikkingen (ook wel noduli genoemd) zijn hard en kunnen er voor zorgen dat de vinger krom gaat staan. Wacht niet te lang met er iets aan te doen, want hoe krommer de vingers staan hoe lastiger het vaak te opereren is.
Fracturen
Een fractuur (ook wel breuk genoemd) kan op alle plekken ontstaan in het skelet. Afhankelijk van de locatie, complexiteit en overige letsels is het belangrijk om te spalken en/of te oefenen. Gewrichten kunnen snel stijf worden, waardoor het belangrijk is om op tijd te beginnen met het oefenen. Soms al tijdens de gips periode. Veel voorkomende fracturen zijn: Distale Radius Fractuur (spaakbeen/pols), Scaphoid fractuur (pols), vinger en hand fracturen.
Ganglion
Een ganglion is een soort ballon met vocht er in. Een ganglion kan op veel verschillende plekken ontstaan. Een veel voorkomende plek is de bovenkant van de pols. Een ganglion kan zorgen voor pijn en een bewegingsbeperking.
Golfarm
Een golfarm (ook wel: epicondylitis medialis) lijkt erg op een tennisarm, alleen zit het meer aan de binnenkant van de elleboog i.p.v. bovenop de elleboog. Vaak is het een overbelasting. Rekken, diepe dwarse frictie massage en aanpassingen in het gebruik kan helpen om deze klacht te verhelpen.
Hypermobiliteit
Hypermobiliteit heeft te maken met te soepele gewrichtsbanden en pezen. Hierdoor kunnen gewrichten vaak in posities gebracht worden, waarvoor ze niet gemaakt zijn. Dit kan zorgen voor pijn en soms ook luxaties (ontwrichtingen). Spierversterkende oefeningen, bewust gebruik en soms ook steun middels een spalk kan bij deze klacht helpen.
Kracht verlies
Door verschillende redenen kunnen mensen kracht verlies ervaren. Samen wordt er gekeken waardoor het ontstaan is en hoe we het weer kunnen verbeteren. De kracht kan gemeten worden met speciale apparatuur waardoor een vooruitgang goed te zien is.
Luxaties
Luxaties (ontwrichtingen) kunnen in verschillende gewrichten voorkomen. Veel voorkomend zijn de vingers door bijvoorbeeld een val of een bal er tegen aan krijgen. Het is vaak belangrijk om na een luxatie te beschermen en te oefenen.
Malletvinger
Bij een malletvinger gaat het topje van de vinger hangen door een kleine fractuur of het afscheuren van de strekpees. Het is niet altijd duidelijk wanneer dit is gebeurt, omdat het vaak nauwelijks of geen pijn doet. Wel is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te herstellen. Hoe sneller u start met de behandeling, hoe groter de kans op herstel. Een röntgenfoto laten maken is lang niet altijd nodig.
Stijfheid
Het kan voorkomen dat gewrichten stijf worden. Soms door een trauma of operatie, maar soms ook onduidelijk waardoor. Door gerichte oefeningen kan er geprobeerd worden om deze mobiliteitsbeperking te verminderen.
Operaties
Na alle soorten operaties in de regio van elleboog tot vingers, kunt u voor het herstel bij Handtherapie Mulder terecht. Dit kunnen relatief kleine ingrepen zijn zoals een triggervinger of het carpaal tunnelsyndroom, maar ook zwaardere ingrepen zoals pees- en zenuwletsels. Het is na een operatie belangrijk dat u weet wat u wel en niet mag doen, wat voor soort oefeningen en steun u nodig heeft. Voor vragen over het herstel na een operatie kunt u altijd contact opnemen.
Overbelasting
Overbelasting kan voor veel pijnklachten zorgen. Dit kan een eenmalige overbelasting zijn of een overbelasting die al langer duurt. Afhankelijk van de locatie van de pijn en de reden van de overbelasting kan er bepaald worden wat voor u kan helpen om van de pijn af te komen.
Peesletsels
Alle strek- en buigpeesletsels kunnen behandeld worden bij Handtherapie Mulder. Soms zijn er peesletsels die conservatief (zonder operatie) opgelost kunnen worden. Als dit niet mogelijk is of er is een zwaar trauma aan vooraf gegaan, moet u soms geopereerd worden. Na de operatie volgt er vaak een heel belangrijk hersteltraject met strikte instructies om te voorkomen dat de pees opnieuw scheurt.
Bij peesletsels geldt over het algemeen, hoe eerder u er bij bent hoe groter de kans op het weer herstellen van de pees.
Peesontsteking
In de hand/pols regio lopen enorm veel pezen. Deze pezen hebben allemaal een eigen plek en worden vaak middels soort kokers en bandjes op zijn plek gehouden. Dit kan soms gaan schuren met elkaar door bijvoorbeeld een overbelasting. Het is dan belangrijk om te begrijpen bij welke bewegingen die irritatie (en uiteindelijke ontsteking) verergerd worden en hoe dit verholpen kan worden.
Pols instabiliteit
De pols bestaat uit 8 kleine polsbotjes die allemaal door nog kleinere banden (ligamenten) op zijn plek worden gehouden. Ieder botje heeft een bepaald bewegingspatroon t.o.v. een ander botje. Als de banden tussen die botjes te flexibel zijn dan kan dit bewegingspatroon veranderen. Dit kan voor pijnklachten en een bewegingsbeperking zorgen.
Er zal middels specifieke testen bepaald moeten worden op welke locatie in de pols dit speelt en gekeken moeten worden wat er aan te doen is. Onderdelen zoals spalken, spierversterkende oefeningen en bewust gebruik kunnen vaak al veel klachten verhelpen.
Quervain
Quervain is een veel voorkomende peesirritatie of ontsteking. Het bevindt zich aan de duimzijde van de pols, waar vaak veel stekende pijnen worden ervaren tijdens het gebruik van de pols en duim. Wacht niet te lang met dit probleem op te lossen, want het kan steeds erger worden. Een spalk en belangrijke adviezen kan u in veel gevallen al van de klachten af helpen.
Reuma
RA is een chronische aandoening waarbij er klachten zijn van gewrichtsontstekingen. RA gaat soms samen met artrose maar is dus niet hetzelfde. Een juiste balans in de mate van belasting, steun middels spalkjes, oefeningen en bewust gebruik kan allemaal helpen om de pijn te verminderen. Ook kan medicatie via de reumatoloog helpen.
Skiduim
Bij een skiduim is er sprake van het afscheuren van een bandje aan de binnenzijde van de duim. Dit bandje zorgt voor zijdelingse stabiliteit. U kunt bijvoorbeeld merken dat u de duim in een positie kunt brengen die er anders uit ziet dan uw andere duim. In veel gevallen kan het bandje zonder operatie hersteld worden door het dragen van een goed passende spalk. Als dit niet lukt dan zal er een operatie nodig zijn en na de operatie volgt er dan een belangrijk hersteltraject.
Tennisarm
Een tennisarm (ook wel: epicondylitis lateralis) lijkt erg op een golfarm alleen zit het meer aan de bovenkant van de elleboog i.p.v. de binnenkant van de elleboog. Vaak is het een overbelasting. Rekken, diepe dwarse frictie massage en aanpassingen in het gebruik kan helpen om deze klacht te verhelpen.
TFCC klachten
Het Triangular Fibro-Cartilage Complex (TFCC) is een bandenstelsel aan de pinkzijde van de pols. Het wordt ook wel de meniscus van de pols genoemd. Het complexe bandenstelsel vangt klappen op en verbindt de ellepijp met het spaakbeen en de polsbotjes. Soms kan er een irritatie of scheurtje in komen. Vaak kan dit met rust en oefeningen opgelost worden. Als er een band helemaal afgescheurd is, dan wordt er soms geopereerd waarna een belangrijk hersteltraject volgt.
Triggervinger
Een triggervinger kan in veel verschillende stadia voorkomen. De vinger kan pijnlijk zijn en knoepen bij het buigen en strekken.
De pijn wordt vaak ervaren aan de binnenzijde en onderkant van de vinger. Een triggervinger kan in veel gevallen zonder injectie of operatie verholpen worden door bijvoorbeeld te spalken.
Volaire plaat letsel
Als door een trauma de vinger achterover of naar de zijkant is omgeslagen, kan het zijn dat de volaire plaat, die aan de binnenzijde van de vinger gewrichten zit, beschadigd raakt. Door juiste steun en oefeningen kan deze beschadiging in de meeste gevallen zonder operatie herstellen.
Zenuwbeknelling
In de elleboog, onderarm, pols, hand en vingers lopen veel verschillende zenuwen. Door verschillende redenen kan een zenuw bekneld raken. Eerst zal er onderzocht moeten worden waar de beknelling zit. Dit kan vaak middels echografie. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt om de beknelling te verhelpen.
Zenuwletsel
Bij zware trauma’s of na een gecompliceerde operatie kan er zenuwletsel voorkomen. Soms kan een zenuw operatief hersteld worden, maar niet altijd. Het is van belang om goede uitleg over het herstel van de zenuw en de oefeningen te krijgen. Soms kan een zenuw opnieuw aangroeien, maar dit gaat heel erg langzaam waardoor een hersteltijd van maanden tot soms wel 2 jaar niet vreemd is.